Terug naar het overzicht

[OPNAME NU TERUG TE KIJKEN] Sociaal Ongemak, Vooroordelen en Autisme

Afbeelding behorende bij Q&Autisme-sessie Sociaal Ongemak en Vooroordelen

Sociaal Ongemak, Vooroordelen en Autisme

Thema:   Sociaal ongemak, vooroordelen en autisme
Deskundige:   Anneke Groot
Live sessie:   Afgerond
Beoordeling:   ★★★★★ (4 beoordelingen)
Opname terugkijken:   € 10

 

Opname bekijken

Wij organiseren online Q&A-sessies met steeds een ander thema dat gerelateerd is aan autisme. Deze sessies zijn bedoeld als een plek waar je met je vragen terecht kunt en kennis / inzicht kunt opdoen. In de Q&Autisme-sessie ‘Sociaal Ongemak, Vooroordelen en Autisme‘ konden alle vragen worden gesteld aan Anneke Groot (sociaal pedagogisch zorgverlener). De sessie werd erg goed beoordeeld door de deelnemers die er live bij waren.

 

OPNAME VAN DEZE SESSIE

Wil je deze Q&Autisme-sessie over sociaal ongemak en vooroordelen terugkijken? Dat is nu mogelijk voor € 10. Na betaling ontvang je een email waarin je een link en wachtwoord vindt. De link en het wachtwoord zijn geldig tot de eerstvolgende zaterdag. Let op: als je de opname op een vrijdag koopt, heb je dus niet veel tijd om de sessie terug te kijken.

Hier een klein fragmentje uit de opname van deze sessie, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten:

Ik wil de hele opname zien

 

 

De deskundige van deze Q&Autisme-sessie

Anneke Groot weet ontzettend veel over autisme en ze heeft meerdere boeken geschreven hierover. Bekijk haar boek ‘Houvast’ op Bol.com. Een gloednieuw boek ‘Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden’ is vers van de pers uitgekomen op 04-05-21 en is te krijgen op Bol.com. Ook heeft zij de methode ‘Contactgericht spelen en leren’ ontwikkeld. Daarmee worden mensen met autisme verder geholpen in hun ontwikkeling. Verder is Anneke opgeleid als sociaal pedagogisch zorgverlener en ze werkt momenteel als supervisor bij het Autismehuis. Zij heeft zelf een zoon met autisme.

 

Programma

Het programma van de Q&A-sessie bestond voor 100% uit de door de deelnemers ingestuurde vragen. Anneke heeft tientallen vragen beantwoord die vooraf zijn ingestuurd (zie hieronder) én die in de chat werden gesteld tijdens de sessie (die staan er hieronder niet bij).

 

Ingediende vragen

Hieronder lees je de vragen die vooraf door deelnemers zijn ingestuurd en die allemaal door Anneke zijn beantwoord:

Sociaal ongemak

 • Bestaat sociaal ongemak tussen autisten onderling ook in dezelfde mate? Of voornamelijk tussen autisten en NT’ers?
 • Waarom is het voor mij zo ongemakkelijk als een vriendin of mijn partner is afgeleid tijdens een gesprek met mij (bijvoorbeeld met telefoon bezig)?
 • Op mijn werk wordt er van mij verwacht dat ik mee doe aan sociale activiteiten, zoals “samen lunchen” of een “teamuitje”. Ik voel me er niet prettig bij om daar aan mee te doen. Hoe kan ik hier mee omgaan?
 • Mijn vrouw wil graag dat ik mee ga naar haar ouders en familiefeestjes. Ik voel me daar helemaal niet op mijn plaats en ik blijf liever thuis. Mijn vrouw begrijpt dit niet. Heb je tips hoe ik dit met haar kan bespreken?
 • Soms voel ik mij in sociale situaties overvallen door iets wat tegen mij wordt gezegd. Ik weet dan helemaal niet meer wat ik moet zeggen. Een paar dagen later weet ik dan ineens hoe ik had kunnen reageren. Ik maak me vaak wel vreselijk druk over wat er is gebeurd en ik blijf er dan maar over nadenken. Heb je tips over hoe ik hiermee om kan gaan?
 • Mijn collega, die ook autisme heeft, houdt helemaal niet van verandering. Hij blokkeert nieuwe ideeën en geeft mij en andere collega’s geen ruimte. Alles moet op zijn manier. Is hier iets aan te doen of moet ik dat maar gewoon accepteren?
 • Ik vind deze coronatijd een zegen (lockdown). weinig (sociale) prikkels. Geen sociale verplichtingen. Hoe kan ik me zelf beschermen als straks weer alles gewoon normaal is? Dat ik niet overprikkeld raak. Als ik straks weer aan de oude sociale norm (verwachtingen) moet vol doen. Zijn er tips voor?

Vooroordelen

 • Hoe komen we ooit nog van stereotypes af zoals Rain Man, Sheldon Cooper en Shaun Murphey?
 • Hoe leg ik zo makkelijk mogelijk aan anderen uit wat autisme is? Het lukt me maar niet om dat kort samen te vatten, omdat het in zoveel kleine dingen schuilt. En omdat bijvoorbeeld alléén overprikkeling al moeilijk uit te leggen is aan mensen die het zelf nooit meegemaakt hebben.
 • Hoe kun je omgaan met “oordelen” van NT-ers over mensen met autisme? Kan ik leren mij minder aan te trekken van “vooroordelen”?
 • Hoe ga je er mee om als mensen vinden dat mensen met autisme moeten veranderen? (Dus hoe ga ik ermee om als mensen vinden dat wij meer moeten worden als NT-ers)
 • Er wordt wel eens gezegd dat mensen met autisme “sociaal niet vaardig” zijn, klopt dit wel?

 

 

 

De Q&A-sessies zijn live video-sessies die je achteraf nog 7 dagen kunt bekijken. Je hoeft dus niet op het geplande tijdstip mee te doen. Achteraf kun je alleen geen vragen meer indienen. Op de pagina Hoe Werkt Het vind je meer informatie over hoe Q&A-sessies precies in zijn werk gaan.

Q&Autisme wordt mede georganiseerd door autisten. Wil je meer weten over hoe Q&Autisme tot stand is gekomen? Lees hier verder.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief