Terug naar het overzicht

[OPNAME NU TERUG TE KIJKEN] Lichaam en Autisme

Q&Autisme lichaam en autisme

Q&Autisme-sessie – Lichaam en Autisme

Thema:   Lichaam en Autisme
Deskundige:   Yvonne Harbers-Govers, haptotherapeut
Wanneer:   7 april 2021
Live sessie:   AFGEROND
Deelnemers:   ★★★★☆ (2 beoordelingen)
Opname terugkijken:   €10

 

Opname bekijken

Q&Autisme-sessie Lichaam en Autisme

 

FORTIOR organiseert Q&A-sessies rond een thema dat gerelateerd is aan autisme. Hier kun je met vragen terecht en kennis opdoen. In de ‘Q&Autisme-sessie Lichaam en Autisme’ stelden de deelnemers die er live bij waren hun vragen over lichamelijke klachten en signalen uit het lichaam bij autisme aan een haptotherapeut!

 

 

Opname achteraf bekijken

Was je er niet live bij? Dan kun je nu de Q&Autisme-sessie over ‘het Lichaam en Autisme’ terugkijken voor € 10. Na betaling ontvang je een email met een link en wachtwoord. Deze zijn geldig tot de eerstvolgende zaterdag. Let op: als je de opname op een vrijdag koopt, heb je dus niet veel tijd om de sessie terug te kijken.

Alvast een klein fragmentje bekijken?

Ik wil de hele opname bekijken

 

 

De deskundige van deze Q&Autisme-sessie

Yvonne Harbers-Govers heeft zich aangemeld om als één van de eersten een Q&A-sessie te begeleiden. Yvonne is een haptotherapeut. Zij heeft veel kennis over hoe je je lichaam beter kunt voelen. Haptotherapie is een toepassing van haptonomie, de leer van het gevoel. Als je uit balans bent, laat je lichaam dat hoe dan ook merken, het zendt signalen uit. Haptotherapie leert je de signalen te verstaan.

 

Het Programma

Het programma van de Q&A-sessie bestond voor 100% uit de ingezonden vragen:

Behandelde vragen – lichaam intern

  • Hoe kan het dat ik een rib zwaar heb gekneusd toen ik in een verkeerde houding op de bank hing zonder door te hebben dat er iets mis ging?
  • Ik raak snel overprikkeld van mijn interne temperatuurregulatie. Als ik het warm of koud heb, dan kost dat al mijn energie. Ik heb het bijna altijd koud, maar kan tijdens een wandeling bijvoorbeeld heel snel ineens oververhit zijn. Ik draag kleding in laagjes om deze reden. Kunt u verder nog tips noemen?
  • Soms kan ik ineens denken ‘waarom ben ik toch zo onrustig?’. En dan blijkt dat ik bijvoorbeeld al een half uur zeurende buikpijn heb, waar ik onrustig van werd. Waarom heb ik dat pas zo laat door?
  • Doktoren vragen weleens om aan te geven hoeveel pijn iets doet. En wat voor soort pijn het is. Dat zijn heel moeilijk te beantwoorden vragen voor mij. Zijn hier tips voor?
  • Hoe herken ik verschillende pijnsignalen? En wat moet ik met de pijnsignalen? (ik bedoel: hoe weet ik wanneer iets van zelf over gaat, bijvoorbeeld een muggenbult) en wanneer moet ik naar de huisarts? Ik  heb in het verleden te lang doorgelopen met een pijntje. Ik dacht dat gaat vanzelf wel over, maar niet dus. Toen ging het ontsteken. Hoe kan ik zoiets voorkomen? Hoe maak je onderscheid tussen al die signalen?)
  • Ik heb chronisch zoveel stress dat mijn spierspanning erg hoog is. Dit geeft forse pijnklachten. Ook heb ik snel slikproblemen en werkt mijn blaasspier niet goed. Tot nu toe van alles geprobeerd: fysiotherapie, osteopaat, chiropractor, uroloog… niets lijkt te helpen. Hoe komt dit en wat werkt wél?
  • Ik herken me ook in moeite met temperatuurregulatieproblemen. Is dit vanuit autisme te verklaren ?

Behandelde vragen – lichaam extern

  • Ik vind het erg moeilijk om tijdens seks in contact te blijven met mijn lichaam en wat ik voel. Dit is vooral tijdens penetratie zo. Hoe kan ik me meer proberen te ontspannen?
  • Op het zintuig tastzin ben ik over het algemeen onderprikkeld – ik ben erg geneigd om mijn vingertoppen constant iets te laten voelen. Echter, het kleinste windvlaagje op mijn huid kan mij juist overprikkelen. Hoe kan dit zo tegelijk bestaan?
  • Ik loop heel vaak met mijn schouder tegen deurposten in huis op. Of met mijn schenen tegen de open deur van de vaatwasmachine. Dat levert soms veel blauwe plekken op. Behalve ‘mindful lopen’, zijn er nog andere tips om beter bewust te zijn van waar je lichaam zich bevindt in de ruimte?

Behandelde vragen – haptonomie

 • Wat doen haptonomen anders bij autisten in hun behandeling tov NT’ers?
 • Hoe kan ik leren ontspannen?
 • Dat autisme vaak samengaat met lichamelijke klachten is lang niet bij iedereen bekend. Welke klachten komen het meest voor? Waar moeten autisten minimaal bij zichzelf op letten?
 • Hoe kan het dat autisten soms niet doorhebben dat zij iets voelen in hun lichaam? Is dat gevaarlijk?
 • Waarom is het soms zo onmogelijk om onder woorden te brengen wat je voelt, zelfs aan jezelf?
 • Waarom is het belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren? Wat kunnen de signalen vanuit je lichaam allemaal vertellen? Is er een speciale methode om je meer bewust te zijn van lichamelijke sensaties?

 

Behandelde vragen – emoties

 • Ik zou graag willen weten hoe het komt dat ik geen emoties ervaar of voel. Zelfs toen het slecht ging met mijn moeder voelde ik niets en heb ik niet hoeven huilen

Bekijk de opname

Hoe werkt een Q&A-sessie? Kijk op deze pagina.

Q&Autisme wordt mede-georganiseerd door autisten. Wil je meer weten hoe Q&Autisme tot stand is gekomen? Lees hier verder.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief