Terug naar het overzicht

[OPNAME NU TERUG TE KIJKEN] Emoties en Autisme

Q&Autisme emoties en autisme

Q&Autisme-sessie – Emoties en Autisme

Thema:   Emoties en Autisme
Deskundige:   Els Ronsse, psycholoog
Datum:   12 februari 2021
Live sessie:   AFGEROND
Beoordeling:  ★★★★☆ (8 beoordelingen)
Opname terugkijken:   €10

 

Opname bekijken

In de ‘Q&Autisme-sessie Emoties en Autisme‘ zijn veel vragen gesteld aan een psycholoog over de wisselwerking tussen emoties en autisme!

De deelnemers beoordeelden de sessie na afloop met hoge cijfers en waren enthousiast over zowel de inhoud als het concept van de Q&A-sessie.

 

Opname van deze sessie

Wil je deze Q&Autisme-sessie over emoties en autisme terugkijken? Dat is nu mogelijk voor € 10. Na betaling ontvang je een email waarin je een link en wachtwoord vindt. De link en het wachtwoord zijn geldig tot de eerstvolgende zaterdag. Let op: als je de opname op een vrijdag koopt, heb je dus niet veel tijd om de sessie terug te kijken.

Twee kleine fragmentjes uit deze sessie:

 

 
Hele sessie bekijken


De deskundige van deze Q&Autisme-sessie

Els Ronsse is een psycholoog. Zij heeft veel ervaring met autisme en wil graag vragen beantwoorden over de wisselwerking tussen emoties en en autisme. Els heeft ervaring als psycholoog bij groepen van autisten met een normale tot hoge intelligentie (waaronder in een groep voor vrouwen met autisme), en daarnaast als gespreksleider voor groepen van koppels waar één van de beide mensen autisme heeft.

 

Definitieve programma – Emoties en Autisme

Het programma van de Q&Autisme-sessie Emoties en Autisme bestond uit de volgende vragen:

 • Ik moet erg vaak huilen, niet alleen als ik verdrietig ben, maar ook bij boosheid, onrecht, machteloosheid of frustratie. Ook als ik verdriet zie bij een ander. Dit vind ik erg vervelend, heeft u tips om dit te verminderen?
 • Waarom hebben mensen eigenlijk emoties? Wat heb je er eigenlijk aan?
 • Wat is het verschil tussen hoe autisten met emoties omgaan ten opzichte van NT’ers? (en hoe kan zoiets wetenschappelijk gemeten worden?)
 • Waarom is het belangrijk / nodig om mensen met autisme te helpen in het omgaan met emoties? (Waarom laat je ze niet gewoon wat minder goed omgaan met emoties?)
 • Hoe kan het dat ik soms niet eens weet dat ik iets voel (emotioneel of lichamelijk)?
 • Is het gebruikelijk dat het langer duurt bij autisten voordat emoties komen?
 • Waarom is het soms moeilijk voor autisten om te benoemen / uit te leggen aan anderen wat je precies voelt?
 • Hoe kan het dat ik altijd dezelfde spanning voel bij emoties, zowel bij enthousiasme als bij angst?
 • Waarom vind ik negatieve emoties van andere mensen zo moeilijk en vermoeiend?
 • Wat is het verschil in ontwikkeling van emoties tussen kinderen met autisme en NT’ers?
 • Ik ervaar mijn emoties vaak heel sterk en heftig, hoewel ik lang niet altijd goed weet wat ik precies voel, laat staan waarom (dat komt vaak pas veel later, als het al komt). Ik kan echt door emoties overweldigd raken en kan zo’n gevoel ook niet ‘even parkeren’. Ook emoties van anderen komen enorm bij me binnen. Daardoor lang gedacht HSP te zijn, maar weet sinds kort dat ik ASS heb. Hoe werkt dit nou bij autisme? Ik dacht altijd dat autisten juist minder emoties ervaren…?
 • Emoties bij cadeaus krijgen. Ik wordt heel ongemakkelijk bij het uiten van emoties wanneer ik een cadeautje krijg en kan het ook niet of nauwelijks verbloemen wanneer ik iets niet echt wil/interessant vind. Ik heb hier heel veel last van, vooral in de periodes na het ontvangen omdat ik bang ben dat ik mensen teleurgesteld heb. Is dit normaal en hoe kan ik hier mee omgaan?
 • Worstelen veel mensen met autisme ook met depressie? En zo ja, wat zijn de beste methodes om er mee om te gaan / uit te komen?
 • Wanneer er iets mis gaat tijdens eten bereiden of er ontbreekt een ingrediënt eet ik liever niets dan dat ik kan aanpassen naar iets anders. Komt dit vaker voor? Ik kan er heel erg slecht mee omgaan als bijvoorbeeld mijn partner “verkeerde” boodschappen meeneemt (ander merk, net ander product). Komt dit veel voor en hoe kan ik hier mee omgaan?
 • Ik ervaar de wereld in locaties. Herinneringen zijn over het algemeen alleen plaatsen en locaties zonder verdere context. Soms van vele jaren terug. Ook na het voeren van een gesprek kan ik de details van de ruimte beter herinneren dan het gesprek zelf. Is dit normaal voor mensen met autisme?
 • Ik voel me vaak als de veroorzaker van sociaal ongemakkelijke moment. Ik heb het idee dat mensen mij hierdoor kunnen zien als asociaal of ongepast. Hoe kan ik hier mee omgaan?
 • Mensen ervaren mij vaak als boos of chagrijnig terwijl ik me niet zo voel of zo wil overkomen. Hoe kan ik hier mee omgaan?
 • Mensen die het moeilijk hebben of emotie tonen laten me vaak ongemoeid. Bij dieren slaat dit juist door de andere kant op en kunnen kleine dingen me al enorm raken. Vooral onrecht kan me woedend maken.
 • Ik worstel heel erg met het rouwproces. Ik kan niet bij de emoties of heb ze op dat moment helemaal niet en ze kunnen soms jaren later opeens komen (of blijven helemaal weg). Hoe werkt dit? En dat ik juist 1 dood (van onze speciale hond juist weer helemaal niet kan verwerken. Dat ik daar heel veel pijn van heb overgehouden, maar het na 3/4 jaar nog steeds geen plek kan geven terwijl ik niet rouw om bijvoorbeeld een familielid.
 • Ik voel vaak geen emotie, behalve boosheid en onrecht. Ik kan ook niet inleven in bijvoorbeeld situaties waarbij mensen een grapje maken en als ik het niet grappig vind kan ik ook echt niet doen alsof.

Aan het eind van de online sessie was er nog ongeveer 15 minuten tijd om extra vragen te stellen.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief