Terug naar het overzicht

[NU TERUG TE KIJKEN] Sensorische Integratieproblemen en Autisme

Sensorische Integratieproblemen en Autisme

Q&A-sessie – Sensorische Integratieproblemen en Autisme

Thema: Sensorische Integratieproblemen en Autisme
Deskundige:  Marinka Janssen (ergotherapeut met 30 jaar ervaring)
Wanneer: 17 september 2021
Locatie: Online (Webex Events)
Voor wie: Alleen mensen met een diagnose (of vermoeden) van ASS
Minimumleeftijd: Bedoeld voor volwassen deelnemers

 

Opname terugkijken

In de Q&Autisme-sessie ‘Sensorische Integratieproblemen en Autisme’ zijn meer dan 20 vragen gesteld aan een ergotherapeut met 30 jaar ervaring!

 

Sensorische Integratieproblemen en Autisme

De meeste autistische mensen hebben problemen met hun prikkelverwerking. Die verwerking noemen we ook wel sensorische integratie. Ze raken bijvoorbeeld snel overprikkeld of voelen sommige prikkels juist niet. Prikkels komen binnen via de zintuigen. Bij sensorische integratieproblemen zijn de zintuigen intact, maar de informatie wordt in de hersenen anders verwerkt. Hierdoor kun je niet altijd adequaat op prikkels uit de omgeving reageren.

Het zal helaas niet altijd mogelijk zijn om autistische mensen met sensorische integratieproblemen te helpen beter om te gaan met prikkels. Maar voor een aantal mensen is het wel mogelijk om (beter) te leren omgaan met deze problemen.

Hulp vinden bij sensorische integratieproblemen is helemaal niet makkelijk voor autistische volwassenen. Helaas is veel hulpverlening op het gebied van sensorische integratie gericht op kinderen. Deze Q&Autisme-sessie gaat daarom specifiek over sensorische integratieproblemen bij volwassenen die een diagnose autisme hebben. En we gaan het ook hebben ook over de hulpverlening die voor deze groep mensen beschikbaar is.

 

Opname terugkijken

Was je er niet live bij? Dan kun je nu de vraag- en antwoordsessie over ‘Sensorische Integratieproblemen en Autisme’ terugkijken voor € 10. Na betaling ontvang je een email met een link en wachtwoord. Deze zijn geldig tot de eerstvolgende zaterdag. Let op: als je de opname op een vrijdag koopt, heb je dus niet veel tijd om de sessie terug te kijken.

Deze sessie terugkijken

 

De deskundige 

Marinka Janssen runt een eigen praktijk ergotherapie en heeft ruim 30 jaar ervaring. Zij beantwoordde in deze Q&A-sessie alle vragen met betrekking tot prikkelverwerking bij autisme.

 

Het programma

Het programma van de Q&A-sessie bestond zoals altijd voor 100% uit het beantwoorden van alle ingezonden vragen.

Ingediende vragen – ergotherapie
  • Wat houdt ASITT in?
  • Wat kunnen ergotherapeuten precies betekenen voor autistische mensen?
  • Ik kan als volwassene niet of nauwelijks goede hulp vinden en had als kind nog geen diagnose. Waarom is de meeste hulp bij sensorische informatieverwerking gericht op kinderen?
  • Hierboven staat dat het niet mogelijk is om iedereen te helpen. Waarom eigenlijk niet?

 

Ingediende vragen – theorie en wetenschap
  • Er komt bij iedereen de hele dag zintuiglijke informatie binnen. Wat gebeurt er nu eigenlijk precies anders in de hersenen bij autisme ten opzichte van wat er bij NT’ers gebeurt?
  • Iemand raadde mij borsteltherapie van twee weken aan met als doel minder gevoelig voor prikkels te raken. Klopt het dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat dit helpt? Hoe zijn jouw ervaringen hiermee?
  • In hoeverre bestaat er wetenschappelijk bewijs dat SI-therapie (en/of het ASITT-protocol) echt werkt?
  • Is er een link tussen autisme en migraine en wat kun je doen om klachten te voorkomen?
  • Hoe lang kan/mag je oorbeschermers en/of dempers gebruiken zonder nog gevoeliger voor geluiden te worden?

 

Ingediende vragen – overprikkeling en onderprikkeling
  • Hoe weet ik of ik hoog of laag alert ben en kom ik weer in een prettig alertheidsniveau? (Ik reageer namelijk wisselend op dezelfde prikkels waardoor ik zowel kenmerken van overgevoelig als ondergevoelig heb. Kan dat hier door komen?)
  • Ik heb een verzwaringsdeken geprobeerd, maar hoewel het in het begin even heel erg prettig voelde, vond ik het daarna juist naar. Hoe kan dit, en is er iets aan te doen?
  • Ik raak vaak overprikkeld van gewiebel, bv een lamp die niet stil hangt of de schommelstoel die beweegt. Komt dat vaker voor? Hoe kan ik hiermee omgaan?
  • Wat vind jij als ergotherapeut van het inzetten van medicatie om prikkels wat af te zwakken?
  • Heb je tips voor het opstellen van mijn eigen ‘prikkelplan/signaleringsplan’?
  • Hoe kan het dat ik enerzijds altijd iets wil aanraken / voelen (dus onderprikkeld?), terwijl ik ook in 2 seconden overprikkeld raak als ik bijvoorbeeld ineens wind op mijn armen voel?
  • Heb je tips om autorijden minder intensief te maken? (Kan het zijn dat zélf zingen tijdens het rijden helpt of leid ik mijzelf alleen af en overprikkel ik mijzelf er meer mee?)
  • Ik kan niet goed tegen autorijden in de regen, vanwege de beweging van de ruitenwissers, felle koplampen en het geluid van de druppels op het dak. Heb je tips hiervoor?

 

Ingediende vragen – praktische tips gevraagd
  • Hoe kan het dat ik me alleen kan concentreren op een film of serie als ik iets in mijn handen heb om te voelen / mee te spelen? En kan ik dat ‘afleren’?
  • Kan ik een verzwaringsdeken de hele nacht gebruiken of vermindert dan op den duur het effect ervan?
  • Hoe komt het dat ik snel tegen dingen aanloop, zelfs in bekende ruimtes? Het is erger als ik overprikkeld ben. Ik weet dat dit met interoceptie/proprioceptie te maken heeft, is dit te verbeteren?
  • Mijn woning is vreselijk gehorig; ik kan niet altijd oordopjes in(pijn en ik hoor mijn wekker niet). Afgelopen week heb ik drie nachten nauwelijks geslapen door angst/irritatie/boosheid. Hoe ga ik hier mee om tot mijn verhuizing?
  • Heb je tips over hoe ik om kan gaan met gedrein en gejammer van mijn baby? Het is één van de moeilijkste geluiden die er zijn, vind ik…
  •  Ik raak vaak overprikkeld van gewiebel, bv een lamp die niet stil hangt of de schommelstoel die beweegt. Komt dat vaker voor? Hoe kan ik hiermee omgaan?
  • Ik heb een verzwaringsdeken geprobeerd, maar hoewel het in het begin even heel erg prettig voelde, vond ik het daarna juist naar. Hoe kan dit, en is er iets aan te doen?

 

Deze sessie terugkijken

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief