Terug naar het overzicht

[NU TERUG TE KIJKEN] Depressie en Autisme

Depressie en Autisme

Q&A-sessie ‘Depressie en Autisme’

Thema: Depressie en Autisme
Deskundige:  Psycholoog Els Ronsse
Wanneer: 22 november 2021
Beoordeling: ★★★★☆ (3 beoordelingen)
Opname terugkijken: €10 voor 1 week terugkijken
Live sessie: Afgerond

 

Terugkijken

In de Q&Autisme-sessie ‘Depressie en Autisme’ konden vragen worden gesteld aan psycholoog Els Ronsse. Hieronder vind je de ingediende vragen en lees je meer over Els.

 

OPNAME ACHTERAF BEKIJKEN

Was je er niet live bij? Dan kun je nu de vraag- en antwoordsessie over ‘Depressie en Autisme’ terugkijken voor € 10. Na betaling ontvang je een email met een link en wachtwoord. Deze zijn geldig tot de eerstvolgende zaterdag. Let op: als je de opname op een vrijdag koopt, heb je dus niet veel tijd om de sessie terug te kijken.

 

Depressie en Autisme

Wist je dat depressie veel voorkomt bij autistische mensen? Het is geen symptoom van autisme, maar de combinatie is helaas niet uitzonderlijk. Er bestaan verschillende theorieën waarom dit zo is. Soms zijn depressies te voorkomen, soms niet. Er zijn ook verschillende manieren om met depressie om te gaan, de één wat constructiever dan de ander. Depressies zijn loodzwaar en heel erg vervelend. Je weet maar nooit hoe lang het duurt en per persoon verschilt het ook nog hoe een depressie ervaren wordt. Redenen genoeg om een psycholoog uit te nodigen om alle vragen te beantwoorden tijdens de Q&A-sessie ‘Depressie en Autisme’.

 

De deskundige 

Els Ronsse deskundige depressie autisme Els Ronsse is een psycholoog uit België. Zij heeft veel ervaring met autisme en wil graag vragen beantwoorden over depressies tijdens de Q&A-sessie – ‘Depressie en Autisme’. Els heeft ervaring als psycholoog bij groepen van autistische mensen met een normale tot hoge intelligentie (waaronder in een groep voor vrouwen met autisme), en daarnaast als gespreksleider voor groepen van koppels waar één van de beide mensen autisme heeft.
Els deed eerder bij ons de Q&A-sessie ‘Emoties en Autisme’, waar de deelnemers ontzettend enthousiast waren over haar kennis en duidelijke manier van uitleggen. Hun waardering: ★★★★☆ (8 beoordelingen). Er staat een fragmentje uit die sessie op ons YouTube-kanaal.

Meer over Els Ronsse:
– 1995 afgestudeerd klinische psychologie (Gent)
– 15 jaar als orthoagoog gewerkt (met autistische mensen)
– In 2000 een eigen praktijk geopend (autisme met normale begaafdheid)
– Geeft ook opleidingen en trainingen aan professionals in de zorgsector
– Els heeft eerder bij ons de sessie ‘Emoties en Autisme’ gedaan (is terug te kijken op onze website)
– Lid van de Vlaamse Vereniging voor klinisch psychologen
– Lid van de Belgische federatie voor psychologen
– Visumnummer 283677 en Erkenningsnummer 722104716

 

 

Het programma

Het programma van onze Q&A-sessies bestond altijd voor 100% uit het beantwoorden van de ingezonden vragen. Vragen werden van tevoren ingestuurd of in het chatvenster getypt tijdens de live sessie. De host legde alle vragen tijdens de sessie voor aan de deskundige.

 

Ingediende vragen – theorie en wetenschap
  • Welke theorieën zouden kunnen verklaren dat mensen met autisme relatief vaak last hebben van depressies?
  • Is een depressie hetzelfde bij NT’ers als bij mensen met ASS of zitten daar nog verschillen in?
  • Is depressie een gevolg van autisme, in de zin dat mensen met ASS minder sociale contacten hebben, vaker op zichzelf zijn en minder mensen om zich heen hebben en zo afglijden naar (in) een depressie? Met andere woorden: is een depressie te voorkomen met voldoende (naar gelang de behoefte van de persoon met ASS) sociale (intieme) contacten?
  • Hoe lang duurt een depressie gemiddeld bij autisme?
  • Hoeveel keer in hun leven hebben autisten gemiddeld een depressie?
  • Hoe kun je het onderscheid goed maken tussen een depressie en een burn-out (of zelfs een autistische burn-out)?
  • Er bestaan nog geen officiële criteria voor de ‘autistische burn-out’. Wordt daar in de wetenschap / onder artsen wel aan gewerkt?
  • Kan langdurige overprikkeling leiden tot depressie?

 

Ingediende vragen – medicatie
  • Ik mag geen antidepressiva meer slikken, want ik reageerde er helemaal verkeerd op (suïcidale gedachten en heftige stemmingswisselingen). Zijn antipsychotica of stemmingsstabilisatoren dan een goed alternatief?
  • Ik heb begrepen dat het gebruik van SSRI passend genoemd kan worden als filter voor de gevoeligheid van prikkels en om die reden chronisch gebruikt kan worden. Is dat ook uw bevinding?
  • Zijn er anti-depressiva met minder bijwerkingen (zoals duizeligheid)?
  • Kan medicatie helpend zijn bij een dysthyme stoornis?
  • Klopt het dat veel autisten extra gevoelig zijn voor bijwerkingen / andere bijwerkingen krijgen bij het slikken van medicatie (dus ook anti-depressiva)? Waar moet ik op letten en voor waken?
  • Is het verstandig om medicatie te gaan gebruiken als mijn ‘down gevoel’ maar niet overgaat?

 

Ingediende vragen – therapie
  • Welk soort therapieën / methodes werken goed tegen depressies bij autisme? En is dat anders dan bij NT’ers?
  • Schematherapie is niet verstandig heb ik me laten vertellen. Omdat de persoon met autisme zichzelf dan nog meer gaat overvragen. Deelt u die visie?

 

Ingediende vragen – overig
  • Veel mensen geven ongevraagd advies als ‘ga gewoon wat leuks doen’ of roepen iets over sporten, gezond eten of hobby’s en dergelijke. Hoe kan ik het beste aan die mensen uitleggen dat het niet zo werkt en dat ik me alleen maar slechter en minder begrepen voel door zulke opmerkingen?
  • Tijdens adolescentie in jaren 80 lang depressief geweest en heb er dagboeken vol van geschreven. Had ook verwarde en obsessieve gedachtes, leefde in disfunctioneel gezin waar geen aandacht voor mij was. Heb nu een reconstructie van die tijd gemaakt en denk bv ook burn-out te hebben gehad en daarom schoolverlater werd. Werd door sociale dienst wel gepusht werk te zoeken maar deed voornamelijk cursussen die weinig inspanning vergden. Ik heb ook een depressieve episode verdrongen of eerder een psychose onderdrukt. Ik vraag me af of mensen met ASS makkelijker dingen kunnen verdringen (herinneringen) omdat ze denken in details?
  • Emotionele verwaarlozing en autisme. Ik heb diagnose ass en ben emotioneel niet gesteund in mijn jeugd. Kan het zijn dat ik van beide last heb? En hoe kan ik dat dan duiden? Of anders verwoord: wat is wat?
  • Ik heb een duurzame relatie van 36 jaar. Ik kan niet gemakkelijk op afstand voelen dat mijn partner van me houdt. Dat wil ik liefst iedere dag opnieuw bevestigd krijgen. Dat lijkt op dwang hoe ik daarmee bezig ben. Kunt u me uitleggen hoe dit te zien vanuit autisme en/of emotionele verwaarlozing?
  • Klopt het dat verlatingsangst meer bij mensen met autisme voorkomt?

 

 

Extra info

De Q&A-sessies zijn live online video-sessies die je achteraf nog 7 dagen kunt bekijken. Dus als je niet op het geplande tijdstip kunt, dan kun je alsnog profiteren van de kennis en ervaringen die werden gedeeld. Hoe werkt een Q&A-sessie? Kijk op deze pagina.

Q&Autisme wordt mede-georganiseerd door autisten. Wil je meer weten hoe Q&Autisme tot stand is gekomen? Lees hier verder.

We schreven eerder een artikeltje waarin je misschien geïnteresseerd bent over depressie en (autistische) burn-out.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief