Terug naar het overzicht

[NIET TERUG TE KIJKEN] Seksualiteit en Autisme

Q&A-sessie Seksualiteit en Autisme

Q&Autisme-sessie – Seksualiteit en Autisme

Thema: Seksualiteit en Autisme
Deskundige:  Welmoed Visser-Korevaar
Wanneer: 7 december 2021
Status: Afgerond

 

In deze online vraag- en antwoordsessie ‘Seksualiteit en Autisme’ heeft een ervaren seksuologe al jullie vragen beantwoord.

 

Seksualiteit en Autisme

Wist je dat autisme best van invloed is op hoe mensen kijken naar seksualiteit, gender en seksuele geaardheid? Wat is hierover bekend? Zijn er onderzoeken naar gedaan? Al jouw vragen worden beantwoord door een seksuoloog in deze online Q&A-sessie.

 

De deskundige 

 

Welmoed Seksualiteit en Autisme Welmoed Visser-Korenaar heeft ruim ervaring met autisme. Welmoed is geregistreerd basis orthopedagoog NVO en seksuoloog NVVS SH. Ze is onder andere gespecialiseerd in de hulpverlening aan mensen met autisme en genderdysforie. Welmoed heeft sinds 2005 een eigen adviesbureau en doet onderzoek en behandeling van cliënten. Daarnaast houdt zij zich bezig met voorlichting en onderwijs.

 

Het programma

Het programma van de Q&A-sessie bestond, zoals altijd, 100% uit het beantwoorden van alle ingezonden vragen.

 

Ingediende vragen – Seks

  • Ik heb heel veel prikkels nodig tijdens de seks. Dat is niet altijd even handig, want het kost dan veel tijd vaak en vraagt best veel extra energie van een partner. Kan ik daar zelf iets aan veranderen?
  • Wat is het verschil tussen seks en seksualiteit?
  • Ik vind het lastig om te bepalen of ik moeite met ontspannen/ontprikkelen heb of geen zin in seks heb. Dat is lastig wanneer ik merk dat mijn partner er wel voor openstaat en behoefte aan heeft. Komt dit vaker voor? Heb je tips?
  • Welke rol speelt sensorische (onder/over)gevoeligheid van autistische mensen bij de seks?
  • Hoe kan ik mijn partner vertellen dat ik eigenlijk helemaal geen behoefte heb aan seks in mijn relatie? Ik vind dit vervelend voor haar, maar ik wil het ook weer niet tegen mijn zin in doen.
  • Ik ben nogal recht door zee. Hoe kan ik het wat rustiger aandoen. zodat mijn partner er langer plezier aan beleeft en het niet binnen vijf à tien minuten klaar is?
  • Ik ervaar een sterke scheiding tussen mijn lichaam en mijn geest / bewustzijn. Normaal gesproken heb ik daar weinig last van, maar tijdens seks heb ik constant het gevoel dat ik van achter een soort raampje naar mezelf lig te kijken, terwijl mijn partner mijn lichaam aanraakt. Hierdoor lukt het niet echt om van de seks te genieten. Is dit iets wat bij autisme hoort en zijn er manieren om toch wat meer lichaam en geest 1 te laten worden op zo’n moment? Ik klap er namelijk helemaal van dicht en dat vind ik jammer
  • Hoe kun je een relatie hebben, als fysiek contact je veel prikkels geeft?
  • Ik heb weinig behoefte aan seks en als we het dan toch doen ben ik heel snel geïrriteerd. Hij kan dan eigenlijk niks goed doen… is dat gelinkt aan ASS?

 

Ingediende vragen – Gender en geaardheid

  • Klopt het dat ASS’ers wat meer open-minded zijn en daardoor meer openstaan voor verschillende soorten gender-identificatie?
  • Wat is de procentuele verdeling van seksuele geaardheid onder autisten? En hoe verschilt dat van NT’ers?
  • Komt het vaker voor bij autisme, dat je op een persoon valt en niet persé op een bepaald geslacht?
  • Ik begreep dat homo- en bi-seksualiteit vaker voorkomt bij autistische mannen en vrouwen. Hoe verschilt dat van NT’ers?
  • Hoe weet je of je non-binair bent of niet?
  • A-seksualiteit, komt dat vaak voor bij Autisme?
  • Ik heb het vermoeden dat m’n autisme (gefragmenteerd beleven) een rol heeft in mijn gefragmenteerde aantrekkingskracht, die in de praktijk erg lastig is omdat ik niet op óf een man óf een vrouw val. Kan het kloppen dat dit een autistische achtergrond heeft, en/of komt dit vaker bij autisme voor?

 

Ingediende vragen – Overig

  • Wat zijn in jouw carrière de meest voorkomende vragen geweest van autistische mensen?
  • Ik ben benieuwd of mensen met autisme anders reageren op hormonen? Ik merk zelf bijvoorbeeld dat ik heel heftig reageer op anticonceptie, wat er ook voor zorgt dat mijn libido dan enorm laag wordt en ik ben benieuwd of dit ook bij autisme kan horen
  • Zijn er ook mogelijkheden bij een seksuoloog als je autisme hebt?
  • Hoe om te gaan met geen affectie tonen/geen seks willen? Mijn man kan niet ik hou van je zeggen maar ik weet wel dat hij om mij geef maar kan dat niet uiten…
  • Seksualiteit en spierspanning. Hoe kan jarenlange stress invloed hebben op het ontstaan van een hoge spierspanning in de bekkenbodem? Gevolgen zijn voor mij incontinentie, orgasmeproblemen, anaalproblemen. Ik zou hier graag tips voor hebben
  • Wat als je medicijnen gebruikt en merkt dat deze invloed hebben op de seksbeleving, wat kun je hiermee doen?
  • Ik ben in het algemeen altijd heel open en eerlijk, maar sommige mensen vinden het raar als ik ook zo open over mijn seksleven praat. Kan ik hier beter mee stoppen? En houd je dan daarmee ook de taboes eigenlijk niet ongewild in stand?

 

Extra info

Als je je vooraf inschrijft voor een Q&A-sessies, ontvang je achteraf per email een link naar de opname van de sessie die je vervolgens nog 7 dagen kunt bekijken. Als je dus niet op het geplande tijdstip kunt, dan kun je alsnog profiteren van de kennis en ervaringen die werden gedeeld.

Wellicht heb je nog interesse in ons blog-artikeltje waarin we het hebben over het verband tussen seksualiteit en relaties bij autisme.

Q&Autisme organiseert live online video-sessies . Hoe werkt een Q&A-sessie? Kijk op deze pagina.

Q&Autisme wordt mede-georganiseerd door mensen met een diagnose autisme. Wil je meer weten over wie er bij Q&Autisme achter de schermen werken? Lees het hier.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief