Terug naar het overzicht

Niet altijd een traject nodig, soms is inzicht genoeg

Q&Autisme Blog niet altijd traject nodig inzicht genoeg

 

Als je een probleem of een klacht hebt, ga je naar een deskundige, een specialist, een arts.

Waarom is het eigenlijk zo ongebruikelijk om gewoon even een vraag te stellen aan zo’n deskundige? Waarom kun je die persoon niet even bellen of mailen om te vragen om wat inzicht? Om te vragen of iemand even wat specifieke kennis met je zou willen delen.

Een voorbeeld: je hebt een diagnose autisme en je hebt moeite met prikkelverwerking. Je wilt daar graag wat aan doen, want het belemmert jou in je dagelijkse functioneren.
Over het algemeen gebeurt dan dit: je vindt een specialist, je neemt contact op en er wordt een traject gestart. Misschien kun je deze specialist 9x bezoeken dit jaar, want dat krijg je vergoed van de verzekering. En nog erger: in sommige gevallen verslindt zo’n traject (of zelfs een eenmalig bezoek) ook je hele €385 aan eigen risico. Jaarlijks (!)

Je kunt dus eigenlijk niet zomaar even bellen met een paar vragen. Want dat is niet gebruikelijk. Zo zijn we het niet gewend. Daar is ons zorgsysteem niet op gebouwd.

Maar dat is precies wat ik zelf wél vaak nodig heb. Voor mijn gevoel kan ik met inzicht en kennis zelf namelijk ook heel ver komen.  Ik heb echt niet altijd een heel traject nodig. Als ik begrijp hoe iets werkt, dan begrijp ik mezelf ook weer wat beter. Dan kan ik mezelf vaak de handvaten wel aanreiken en tot oplossingen voor mezelf komen, oplossingen die voor mij werken. En dan heb ik het niet over oplossingen om mezelf beter te laten aansluiten bij de maatschappij, of om mijn gedrag te veranderen. Ik bedoel oplossingen om mijn leven (voor mijzelf!) wat aangenamer te maken.

En dat is waarom we Q&Autisme zijn gestart. Om andere autisten te helpen, om ze tot hun eigen inzichten te laten komen. Om ze zoveel vragen te laten stellen als ze willen. Eenmalig. Vrijblijvend. Anoniem.
En als je er toch bent, kun je als bijkomstig voordeel ook nog leren van de vragen van anderen.
(en ik heb hier zelf ook echt ontzettend veel baat bij natuurlijk ;))

Kennis is macht? Nee, het gaat niet om macht in dit geval. Wel: “Meer inzicht helpt!” En zo ontstond ons motto : )

Laat me op FacebookTwitter of Instagram even weten wat jij van dit onderwerp vindt. We praten daar graag met je verder!

– de Vrijwilliger

 

PS: Meer over het ontstaan van Q&Autisme vind je hier. En misschien wil je even op de agenda kijken of er een Q&A-sessie voor jou bij zit.

 

Vond je de blog interessant? Wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de Q&Autisme

Aanmelden nieuwsbrief